- Úvod
- Olivový olej
Olivový olej je rostlinný olej získaný z oliv (Olea europaea) lisováním či jinými mechanickými postupy. Je používán především při výrobě pokrmů, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
Legendární olivovník a olej získaný z jeho plodů provází lidstvo od nepaměti. Antičtí Řekové považovali olivovník, posvátný strom starobylého města Atén, za symbol moudrosti a míru a používali olivy jako hlavní zdroj tuku.
Olivový olej je nyní typickou součástí středomořské kuchyně.
Je neuvěřitelné, že až dodnes se olivy sklízejí tradičním způsobem, to znamená tlučením dlouhou palicí do větví stromů. Při výrobě kvalitního extrapanenského olivového oleje se však olivy nijak nečešou, ale plody se nechají spadnout ze stromu do předem připravené plachty.
Poté se olivy ručně seberou, očistí, rozemelou a takto zpracované se dostanou do lisů, kde z nich vzniká olej.
Olivový olej právem patří mezi nejprospěšnější suroviny na světě. Má celou řadu blahodárných a léčivých účinků na lidský organismus, ale my si posvítíme hlavně na účinky na naši pokožku.
Obsah účinných látek v olivovém oleji:
- mastné kyseliny /omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, kyselina olejová, kyselina alfa-lipoová/
- vitamíny /vitamín E, K/
- minerály /železo, draslík, vápník, sodík/
- oleocanthal a Hydroxytyrosol – antioxidační látky
Účinky olivového oleje na pokožku:
- hojivé (drobné ranky a jizvy, strie)
- protizánětlivé
- hydratující
- zklidňující (větrem podrážděné tváře, pupínky)
Výborný je také na vlasy vysušené, poškozené barvením, bez lesku, vitality a s roztřepenými konečky.
Skvěle se hodí na zábaly rukou, nohou, ke koupelím a masážím.