- Úvod
- Máta
Máta peprná (menta piperita) se pěstuje po celém světě v mírných pásech. Můžeme ji znát pod lidovými názvy pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové koření apod.
Patří mezi vytrvalé byliny a patří do skupiny hluchavkovitých. Používá se v kuchyni k dochucování různých pokrmů, při výrobě nápojů, bonbónů, ale hlavně jako léčivá bylinka.
Obsah účinných látek:
mentol, menthon, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, kyselina octová a dalších asi 40 látek
Všechny tyto látky mají výborné účinky na činnost trávicího ústrojí člověka.
Podstata působení mentolu spočívá ve snižování napětí hladkého svalstva.
Účinky:
- protizánětlivé
- proti nadýmání
- pomáhá odstraňovat křeče
- povzbuzuje vylučování trávicích šťáv
- podporuje funkci jater, slinivky a žlučníku
- inhalace pomáhá při zánětech dýchacích cest
- proti nespavosti, stresu a bolestem hlavy
- proti nevolnosti
Účinky na pleť:
- protizánětlivé účinky
- zklidňuje podrážděnou pleť
- proti akné a vyrážkám
- proti vráskám
- tonizující efekt
- stahuje rozšířené póry
- osvěžuje, chladí a znecitlivuje (proti svědění kůže)
Výrobky s mátou
Přírodní mátové mýdlo